Lucrul cu motoferăstrăul poate fi periculos. Totuşi dacă urmaţi nişte recomandări elementare, veţi putea elimina problemele de siguranţă, concentrându-vă asupra sarcinii pe care o aveţi.
Înainte de a începe să lucraţi cu un motoferăstrău, trebuie să ştiţi câteva lucruri. Dacă lucraţi singur, reţineţi următoarele aspecte:
- Anunţaţi pe cineva unde anume intenţionaţi să lucraţi.
- Parcaţi vehiculul astfel încât să puteţi părăsi zona rapid în caz de nevoie.
- Purtaţi întotdeauna cu dvs. un telefon mobil.
1. Echipamentul de siguranţă al motoferăstrăului
Asiguraţi-vă că sunteţi corespunzător îmbrăcat şi echipat pentru munca pe care o veţi face. Toate motoferăstraiele sunt dotate cu anumite caracteristici de siguranţă obligatorii (consultaţi caseta cu sugestii). Majoritatea motoferăstraielor Husqvarna sunt dotate şi cu sistemul TrioBrakeTM, ce vă permite să opriţi lanţul în orice moment cu mâna dreaptă.
Cele mai frecvente răni cauzate de motoferăstraie sunt laceraţiile. Laceraţia este o rană care rupe sau taie pielea. Sensul cuvântului este uneori extins şi include toate tipurile de sfâşieri neregulate – adică exact acele răni pe care le poate provoca un motoferăstrău.
Purtarea echipamentului corespunzător vă poate proteja de numeroase tipuri de răni. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, standardele internaţionale reglementează clar ce este acceptat şi ce nu. Toată îmbrăcămintea de protecţie de la Husqvarna este testată şi aprobată în conformitate cu standardele europene şi internaţionale relevante. Dar oriunde aţi fi, asiguraţi-vă că purtaţi următoarele:
- Cască de protecţie
- Ochelari de protecţie
- Jachetă de lucrător forestier cu acoperire corespunzătoare a părţii superioare a corpului
- Pantaloni de protecţie
- Bocanci anti-alunecare
- Mănuşi
2. Planificarea siguranţei la faţa locului
Când ajungeţi la locul de lucru, trebuie să planificaţi doborârea. În primul rând, asiguraţi-vă că nimeni nu se află în apropierea arborelui de doborât, pe o rază cel puţin egală cu dublul înălţimii acestuia. Studiaţi arborele, pentru a vedea dacă rezistenţa acestuia este afectată de fisuri sau paraziţi. Arborele este înclinat? În ce direcţie trebuie să doborâţi arborele, ţinând cont de următorii arbori pe care intenţionaţi să-i doborâţi?
3. Direcţia de doborâre
Majoritatea arborilor au o direcţie de doborâre naturală. Aceasta este influenţată de înclinarea arborelui, de forma coroanei şi de încărcarea cu zăpadă a coroanei sau anumitor crengi. Dacă nu sunteţi sigur de direcţia de înclinare a arborelui, măsuraţi acest aspect cu firul cu plumb.Într-o anumită măsură, puteţi forţa un arbore să cadă împotriva direcţiei sale naturale de cădere, dar pentru a realiza acest lucru, aveţi nevoie de cunoştinţe, experienţă şi instrumente auxiliare. Arborii cu structură slăbită (uscaţi sau bolnavi) trebuie tăiaţi întotdeauna în direcţia naturală.
4. Manevrarea motoferăstrăului
Şi nu în ultimul rând, manevrarea motoferăstrăului. Există câteva tehnici care vă vor ajuta să lucraţi mai uşor şi în condiţii de siguranţă crescută.
- Priza degetului mare Înconjuraţi complet mânerul cu toate degetele. Ţineţi degetul mare de la mâna stângă sub mânerul din faţă pentru a reduce forţa reculului.
- Contactul apropiat Nu trebuie să vă fie frică de motoferăstrău. Ţineţi motoferăstrăul aproape de corp, pentru a beneficia de echilibru şi precizie în operare.
- Poziția Poziţia de lucru optimă este cu piciorul stâng în faţa celui drept şi cu genunchii (nu cu spatele!) îndoiţi.
- Lanțul – oprit Lanţul nu trebuie să se rotească niciodată atunci când vă deplasaţi spre un alt loc.
- Distanța de siguranță Asiguraţi-vă că nu se află nimeni la o distanţă mai mică de 3 m atunci când lucraţi cu motoferăstrăul.
Caracteristici de siguranţă ale motoferăstraielor şi explicaţiile aferente
- Protecţia anti-recul şi frâna pentru lanţ asigură oprirea imediată a lanţului în cazul în care motoferăstrăul este utilizat incorect, sau în cazul unei blocări urmate de un recul
- Sistemul de siguranţă al acceleraţiei este conceput astfel încât motoferăstrăul să funcţioneze doar în cazul în care menţineţi un anumit buton apăsat în permanenţă
- Opritorul de lanț blochează lanţul în cazul în care acesta se rupe sau sare de pe şină
- Protecţia pentru mâna dreaptă vă apără mâna dreaptă în cazul ruperii sau săririi lanţului de pe şină
- Sistemul de oprire accesibil vă ajută să opriţi instantaneu lanţul
Două sfaturi rapide referitoare la siguranţă
- Urmaţi un curs de pregătire! Nimeni nu poate deveni un utilizator experimentat din prima zi. Ca începător, exersarea de unul singur poate avea drept consecinţă învăţarea unei tehnici incorecte.
- Verificaţi-vă periodic echipamentul! Motoferăstrăul dvs. este echipat cu mecanisme de siguranţă. Asiguraţi-vă că acestea sunt verificate periodic.